Praktisk information

Här har vi samlat information av mer praktisk karaktär.

 

Ytterdörrar
Föreningens ytterdörrar är låsta dygnet runt. Entrédörrarna öppnas med nyckel eller kodlås, och källardörrarna med nyckel. Som en säkerhetsåtgärd är kodlåsen kopplade till tidur och fungerar endast dagtid.

 

Bredband, TV och telefoni
Husen är utrustade med bredband från Bredbandsbolaget. Nätverksuttaget är placerat innanför lägenheternas entredörr.

Husen är utrustade med ComHems fastighetsnät för kabel-TV. Nätverksuttaget är placerat i lägenheternas vardagsrum.

Gruppavtal för bredband och telefoni finns med Bredbandsbolaget och för kabel-TV med ComHem. Avgiften för detta uppgår till 285 kr och läggs på årsavgiften.

 

El, vatten och värme
Föreningen har för närvarande Mälarenergi som leverantör av el, vatten och värme. Kostnaden för vatten och värme ingår i medlemsavgiften.

Fastigheterna är utrustade med vattenburen fjärrvärme, som regleras automatiskt beroende på väderförhållandena.
Lägenheternas radiatorer/element är försedda med termostatventil som känner av värmen i lägenheten. Vid normal vinterväderlek rekommenderas inställning mellan 2 och 3. Vid extrem kyla kan termostaten skruvas upp till mellan 3 och 4.

Samtliga termostater i lägenheten bör ha samma inställning för att få en jämn temperatur.

Om en radiator inte blir varm eller jämnvarm kan det bero på att termostaten behöver motioneras eller att radiatorn behöver luftas.
Den som har tillräckliga kunskaper kan på egen hand motionera termostaten eller utföra luftning med särskild nyckel. I annat fall kontakta fastighetsskötaren. En felaktig luftning kan medföra att en stor mängd hett vatten sprutar ut ur radiatorn med risk för person- och vattenskada som följd.

Ventilation
Vid ROT-renoveringen 1995-96 installerades mekanisk frånluftsventilation. För att systemet ska fungera korrekt är det inte tillåtet med eldriven köksfläkt eftersom det påverkar luftflödet, och då kan i värsta fall matos pressas in i intilliggande lägenheter.

Brandskydd
Grundregeln är RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK.

Brandvarnare är ett måste! En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför har föreningen låtit sätta upp en brandvarnare i hallen i varje lägenhet. Är lägenheten större än 60 m2 bör det finnas flera brandvarnare. Det ska också finnas minst en på varje våningsplan i bostaden. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Ta för vana att kontrollera batteriet en gång om året. Brandvarnare åldras. Därför behöver de bytas ut ungefär vart tionde år.

I den bifogade filen finns ytterligare information om saker det är bra att tänka på när det gäller brand.

Uthyrning i andrahand
Vid uthyrning i andra hand av din bostadsrätt måste styrelsens samtycke inhämtas, detta gäller även om ingen hyra tas ut. Om sådan upplåtelse sker utan samtycke kan bostadsrättsinnehavaren bli uppsagd.
För att styrelsen skall ge sitt samtycke krävs att bostadsrättsinnehavaren har beaktansvärda skäl för upplåtelsen. Sådana skäl kan t ex vara provboende med sambo, arbete eller studier på annan ort. Om upplåtelse är tänkt att ske till barn av förälder under längre tid så ser föreningen helst att barnet istället blir delägare i bostadsrätten.
Styrelsen gör också en bedömning av om den tilltänka hyresgästen utgör skäl att vägra upplåtelsen, denna bedömning rör endast personliga egenskaper då bostadsrättsinnehavaren svarar mot föreningen i allt övrigt.

Bostadsrättsinnehavaren svarar i allt mot föreningen under andrahandsuthyrningen. Mellan bostadsrättsinnehavaren och hyresgästen gäller dock samma regler som för hyresrätter i övrigt med vissa undantag.
Det behöver också kontrolleras vilken hyra som är tillåten att ta ut.